De basisbehoeften kunnen niet genegeerd worden. Zolang de wereldbevolking groeit, groeien dus in totaliteit ook de basisbehoeften, ofwel de vraag naar basale producten. Deze consumptie is dissipatief van aard met toe-eigening van exogene middelen: de basisbehoeften bepalen de vraag, dus ook de vraag naar energie. Je kan de aanbieders verwijten dat zij een overvraag creëren, via commercie, boven de basisbehoeften, boven de basisvraag uit.
Eigenlijk valt dat de politiek te verwijten, die dat drastisch zou moeten indammen. Maar de basisvraag kan je de aanbieders niet verwijten. Dus zou je eventueel verwijt aan de producenten moeten afsplitsen van onverwijtbare basisvraag en richten op de verwijtbare opstuwing van vraag boven de basisbehoeften uit. Echter: moet je dat dan tegelijk niet de consumensen verwijten?
Eigenlijk hebben we het hier over het politieke aspect, want op die manier zal het toch geregeld moeten worden. Daar ligt de hoofdverantwoordelijkheid. En dus ligt de hoofdverantwoordelijkheid bij ons allen want wij vormen de politiek. De politiek kan bijsturen, via het juridische en economische aspect (belastingbeleid). Hoe kan het dat de politiek (wij dus!) dit nalaat? Moeten we onszelf niet voor de rechter slepen?
Maak jouw eigen website met JouwWeb