Geopolitieke symptomen

“Tijdens de bijeenkomst van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in Hangzhou, China, vorige week, is het de derde keer dat regeringen er niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over een tijdschema voor de zevende beoordelingscyclus (AR7) van de organisatie. Een grote groep landen heeft erop aangedrongen dat de rapporten eind 2028 zouden worden gepubliceerd, zodat ze konden worden meegenomen in de tweede wereldwijde inventarisatie van de VN – een mechanisme waarmee de voortgang op weg naar de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs kan worden gemeten.  Anderen – waaronder de Chinese gastlanden – drongen echter aan op een langere deadline, waarbij ze waarschuwden voor ‘compressie in de tijdlijn’ die de deelname zou kunnen beïnvloeden, met name van ontwikkelingslanden.” Zie https://www.carbonbrief.org/ipcc-report-timeline-still-undecided-after-most-difficult-meeting-in-china/

We dienen te beseffen dat het hier niet gaat over klimaatopwarming zelf, zelfs niet over de afspraken van het Parijsakkoord, nee, dit is gebakkelei over procedurele kwesties wanneer welke informatie dient te verschijnen de komende jaren.

Prof Lisa Schipper , hoogleraar ontwikkelingsgeografie aan de Universiteit van Bonn en IPCC AR6-auteur, waarschuwt dat de vertraging in het overeenkomen van het AR7-tijdschema een verschuiving in de geopolitiek weerspiegelt. Ze vertelt Carbon Brief: “Gezien de manier waarop klimaatverandering op de achtergrond raakt door veiligheid en andere kwesties, zal het mij niet verbazen als de vertraging van het AR7-schema grotendeels onopgemerkt zal blijven of voor de meesten slechts een detail zal lijken. Maar er is meer reden om bezorgd te zijn.” Dr. Céline Guivarch , hoogleraar aan de Ecole des Ponts ParisTech en hoofdauteur van IPCC AR6, voegt toe dat “het slechts een ander symptoom is van hoe gespannen de internationale situatie is en hoe moeilijk multilateralisme is”.”