Overshoot van planetaire grenzen: we hebben er weet van, we kennen de gevaren, en tegelijk staan we er uiterst ambivalent tegenover en weten we het maar niet te keren. 

De filosoof Plessner maakte duidelijk dat de mens, in tegenstelling tot de overige organismen, wordt gekenmerkt door een dubbelstructuur. In onze dubbelstructuur kijken wij over onze eigen schouder mee naar wat we aan het doen zijn en dat brengt onze typische antropo-ambivalentie (onze verlegenheid met de situatie) met zich mee. Het gedachtengoed van Plessner maakt momenteel weer opgang in verband met het denken over het Antropoceen.
Plessner gaf halverwege de vorige eeuw een wijsgerige antropologie en sociologie die daarbij behulpzaam kan zijn. De mens deelt met andere dieren een centrische organisatie, maar kent tevens wat P noemt een excentrische positionaliteit: hij leeft net als (andere) dieren vanuit zijn centrum, maar staat daar tegelijkertijd buiten.

Door deze afstand kan hij zichzelf, maar ook andere levende en nietlevende dingen objectiveren. “Waar de plant leeft en het dier zijn leven leeft en beleeft, daar leeft en beleeft de mens zijn leven niet alleen, maar beleeft hij ook nog zijn beleven.”
De mens is cognitief reflectief op basis van zijn voelende zelfervaring. Hierdoor kent de mens een zekere handelingsvrijheid, maar hij blijft “ondanks deze vrijheid gebonden aan een bestaan dat hem remt en waarmee hij moet vechten”.
Omdat de mens door zijn excentrische levensvorm anders dan het dier niet volkomen samenvalt met zichzelf, is de mens volgens P “constitutief thuisloos” en dient zich daarom een ‘thuis’ te scheppen. Dat betekent dat de mens kunstmatig van nature is. Waaruit volgt dat de mens dus ook dissipatief van nature is, zijn omgeving verbruikend.

Zo wordt de mens pas mens als hij zich materiële en immateriële sferen creëert. De Duitse filosoof Peter Sloterdijk zegt dat de mens leeft in sferen die hij zichzelf moet creëren: de mens is vóór alles een ‘sferen-bouwer’, want hij moet vorm geven aan de onmetelijkheid van de wereld. Hij omhult zich met sferen, materieel (een huis, kleding) en immaterieel (identificatie met een religie, een groep) om zich te beschermen tegen de anderen en tegen de wereld, maar ook om die wereld in het klein na te bootsen.
Die sferen kunnen zich (helaas) niet verengen tot enkel immateriële. Dit duidt wederom op de dissipativiteit van de mens: hij gebruikt en verbruikt materie en energie vanuit zijn omgeving: het aardsysteem.We zien dat dit – deze met het wezen van de mens samenhangende natuurlijke wetmatigheid - ons inmiddels in grote problemen heeft gebracht: planetaire overshoot.

 

De confronterende hardheid van dit overshootgegeven kunnen of mogen we volgens mij niet over het hoofd zien: wat eerder heilzaam was (of in ieder geval als zodanig werd ervaren en gezien), is nu in zijn tegendeel gekeerd. Het overshootprincipe kent zijn eigen natuurlijke wetmatigheden, met een lange en diepe geschiedenis in dit antropoceengeval. Die wetmatigheden zullen naar mijn mening moeten worden onderzocht en publiekelijk erkend en gepresenteerd worden. Als onontkoombaar behorende tot de realiteit, ondanks dat ze toch wel diffuus en multi-interpretabel zijn. En hetgeen dus ook felle emotie in het debat met zich meebrengt / zal brengen, gezien het achterliggende pystische aspect, betrekking hebbend op de verschillende mens- en wereldbeelden in samenhang met (eigen)belangen.

Welkom bij Antropoceen - reflecties

Ontdek hier inspirerende gedachten en reflecties over het Antropoceen, een tijdperk waarin de mens de grootste invloed heeft op de aarde. Laat je meevoeren in nieuwe inzichten en ideeën.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Doorstartfase

We zitten sinds een aantal decennia in een toestand van ecologische overshoot op planetaire schaal en wat we aan het doen zijn is die toestand steeds verder verslechteren in plaats van verbeteren. Dat kan op den duur niet goed gaan. Onze ecologische voetafdruk is te groot, het ecologisch tekort neemt verder toe en het ecologisch kapitaal, dat wat het aardsysteem ons kan bieden aan heilzame levensondersteuning, neemt af. We vernietigen ons biofysische spaargeld op onze ecologische bankrekening waardoor de reserve op de planetaire balans nog verder in de min komt te staan. Een bedrijf gaat op die manier gewoon een keer failliet. Het kan dan ophouden te bestaan of een doorstart maken. De aarde zal zonder meer een doorstart maken, nadat vele soorten waaronder de mens zijn gedecimeerd.

Lees meer »

Fuiktijdperk

Wat ecologisch en sociaal noodzakelijk is om overshoot te verminderen is politiek niet haalbaar, en het politiek haalbare is ecologisch en sociaal ineffectief. We bevinden ons in een terminale toestand. We bevinden ons in het Fuiktijdperk.

Lees meer »

Biosociaal

De huidige staat van de wereld, die duidelijk een onhoudbare staat is, is volkomen natuurlijk vanwege onze biologie en vanwege de manier waarop we onze moderne samenleving hebben ontwikkeld. De huidige ecologische planetaire overshoot is een onvermijdelijk biosociaal fenomeen met een lange voorgeschiedenis. Het principe van overshoot valt onder de evolutionaire wetmatigheden en wij zijn een natuurlijk product daarvan. Evolutionaire wetmatigheden zijn gebaseerd op wat zich succesvol ontwikkelt, totdat er grenzen zijn bereikt en er negatieve feedback moet optreden. De grenzen zijn bereikt en worden in toenemende mate overschreden door teveel mensen die teveel consumeren en vervuilen.

Lees meer »

Handelingsperspectief

We zijn sinds kort een geheel nieuwe era in de turbulente geschiedenis van het leven op aarde ingegaan. Het kardinale omslagpunt hierbij is planetaire ecologische overshoot met helaas een hardnekkige richting. We zitten midden in een door de mens veroorzaakte massa-extinctie: het uitsterven gaat tienduizend keer sneller dan onder normale omstandigheden. Hier zal techno-optimisme geen zoden aan de dijk zetten, integendeel: we versterken de verstoringen. Andere oplossingen zijn praktisch gezien echter ook niet in zicht. Wat en waar is nog ons handelingsperspectief?

Lees meer »

Terra Incognita

In het huidige stadium betreden we nog grotendeels terra incognita. Dit heeft betrekking op zowel de natuursferen als ook op de cultuursferen, waarvan onze denkbeelden een aspect vormen.

Lees meer »

realisme

Het Antropoceenidee gaat om een nieuw realisme van een nooit weggeweest principe: een besef dat er complexiteit is die de mens te boven gaat, en dat ten diepste erkent.

Lees meer »

Paradigma's

Het grote voordeel van de term Antropoceen is dat hij de cascade van catastrofes waarmee we vandaag en in de nabije toekomst te maken krijgen onder één noemer brengt. Het biedt een kapstok voor een paradigma van de drastisch veranderde realiteit. Deze veranderde realiteit, en dus dit paradigma, vormt een breuk met het Holocene referentiekader wat we gewend waren.

Lees meer »

Ineenstorting en wederopbouw

Alles wat momenteel actueel gebeurt, speelt zich af tegen de achtergrond van structurele planetaire overshoot. De richting van deze overshoot is ondanks de energietransitie hardnekkig toenemend en dat betekent een toenemende spanningsopbouw. Deze opbouw wordt nu versnelt door het geopolitieke en geo-economische beleid van de regering Trump.

Lees meer »

Symptomen van overshoot

Het mensdier maakt volop deel uit van de natuur, cultuur is daarbij een specifieke vorm van natuur. Zo zijn wij voor 100% onderhevig aan natuurwetmatigheden, waaronder evolutionaire succes- en overshootprincipes en het principe van planetaire ecologische draagkracht.

Lees meer »

Bioverandering

Theoretisch zijn we in staat om het principe van grote veranderingen tijdens en na massa-uitstervingen te bestuderen.

Lees meer »

overlevers

We bevinden ons op dit moment in de beginfase van één van de grootste massa-extincties op aarde. Er zullen vele soorten uitsterven, maar er zullen ook survivors zijn, die vervolgens de wereld gaan koloniseren. Want na deze grote antropogene uitstervingsgolf gedurende het Antropoceen zal een mysterieuze periode volgen van mogelijk enkele miljoenen jaren waarin organismen overal op aarde, en dan met name de dieren – van de evenaar tot de polen – er vrijwel hetzelfde uitzien. Er zal een taxonomische homogenisering plaatsvinden, een verschijnsel dat optreedt na iedere massa-extinctie.

Lees meer »

Geschiedenis van de Toekomst (2)

De geschiedenis van de toekomst wordt nu geschreven en het zal een bijzondere geschiedenis zijn. Dat die geschiedenis nu op dit moment wordt geschreven, betekent dat zij deels al bekend is. De toekomst wordt immers door de huidige reële ontwikkelingen vastgelegd en die realiteit is dat we onvoldoende doen tegen de doorgaande en zich versterkende natuurlijke planetaire overshootwetmatigheden. Dat het de mens is als veroorzaker maakt die wetmatigheden niet minder natuurlijk.

Lees meer »

Over ons

Antropoceen - reflecties is een platform voor diepgaande beschouwingen en reflecties over het Antropoceen en de impact van de mens op de planeet. Onze missie is om bewustwording te creëren en discussies aan te wakkeren over de toekomst van onze planeet.